8 Haziran 2013 Cumartesi

Kayıt Dışı Telefon Nasıl Kaydedilir?

 
     Artık günümüzde akıllı telefon pazari iyice güçlendi ve büyük bir pazar oldu. Ülkemizdede bir çok insan bu telefonlara yöneldi. Herkesin amacı farklıydı; kimisi hava atmak amacıyla kimisi mail veya sosyal ağ ihtiyacını karşılamak için kimisi de tamamen oyun ve eglence için bu cihazalardan edindi.

     Kullanıcıların azımsanmayacak bir kısmı ise herkesin bildiği malüm vergilerden dolayı ülkemizden değilde yurtdışından telefon getirtmeye yöneldi. Tanıdıklara eşe dosta umreye giden anne babaya ve daha çeşit çeşit farkli yollarla bu cihazları getirtti. Dışardan getirtilen telefon pazarı okadar büyüdü ki devlet çeşitli şartlar getirmek zorunda kaldı.
   
     Daha fazlada uzatmadan bu yazımda güncel olarak kayıt dışı telefon nasıl kaydedilir? elimden geldiğince aşağıda bu konuya değincem.

     Telefon elinize geçtikten sonra ihtiyacınız olan şeyler şunlardır;

 - Yurt dışından en fazla 1 ay önce Türk pasaportuyla giriş yapmış ve en az 2 yıl süre ile pasaportuna kayıtlı herhangi bir cihaz bulunmayan kişi

- 115 TL devlete vergi parası (06.06.2013 tarihi itibariyle ancak görüştügüm bir vergi memuru olası zam ihtimalinden bahsetmişti)

     Şimdi işlemin aşamalarından bahsedeceğim. Öncelikle eğer pasaportu müsait olan bir tanıdık bulamadıysanız cihaza asla hattınızı takmayın derim çünkü hattınızı taktığınız anda cihazınızın kayıt dışı oldugu anlaşılıyor ve size 1 ay müddet tanınıyor eğer bu 1 ay içerisinde kayıt yapmazsanız cihazınız kayıt yapana kadar kapalı kalıyor. Yani durumunuz belirsizse sabredin hattı takmayın derim.

      Herhangi bir vergi dairesine gidiyorsunuz vezneye kayıt dışı telefon harcı dedikten sonra sizden kayıt yaptırcağınız kişinin TC kimlik nosunu istiyor daha sonrada telefonun İMEİ numarasını istiyor. Bu işlemi yaparken yanınızda pasaport sahibinin olmasına gerek yoktur. İşlem bu kadar basit 115 TL yi veriyorsunuz daha sonra size bir makbuz veriyorlar bu makbuzda TC kimlik no ve İMEİ no sunu kontrol etmekte fayda var zira insanlık hali yanlış girebilir. İlk aşamamız bitti.
   
      Şimdi sıra pasaporta işletmeye geldi. Bunun iki yöntemi var aşağıda bahsedeceğim;

 İlk yöntem: Pasaport sahibi, pasaportu, nüfüs cüzdanı, telefon, vergi dairesinden aldığınız makbuz ile birlikte Turkcell, Avea, Vodafone GSM operatörlerinden birisine gidiyorsunuz. Her şube yapmıyor eğer gittiğiniz şube yapmıyorsa sizi yapan en yakın şubeye yönlendirirler. Pasaport kaydı diyince hemen işleme başlıyorlar hallettikten sonra pasaport sahibi bir belgeye imza atıyor. İşlem tutarı olarakta 20 TL alıyorlar. Bu yöntem hakkında pek bilgi sahibi değilim zira kendim bu yöntemle yapmadım.

 İkinci yöntem: Pasaport sahibinin e-devlet şifresi olmalı. Eğer yoksa herhangi bir PTT şubesine giderek 10 TL ücret ile temin edebilir basit bir işlem. Daha sonra e-devlet sitesine girilip TC kimlik no ve almış olduğunuz e-devlet şifresi girilir. Sisteme ilk girdiğinizde sizden yeni şifre oluşturmanızı isteyecek çünkü almış olduğunuz şifre geçici şifredir. Bu adımı atladıktan sonra BTK pasaport kaydı diye bir bölüm var ona tıklayın. Karşınıza 5-6 maddelik form çıkacak. Bu formda pasaport no, tc kimlik, cep telefonu numarası, telefon İMEİ numarası, pasaport türü, yurda giriş tarihi gibi bilgiler istenecek. Bunları tek tek incelemek istiyorum.

Pasaport no: Pasaportun ilk sayfa yani kişinin fotoğrafının bilgilerinin olduğu sayfada sağ üstte bulunur.

TC kimlik no: Pasaport sahibinin TC kimlik numarası

Cep telefonu: Sizde ulaşabilecekleri herhangi bir cep telefon numarası (kendi numaranızı verebilirsiniz illa pasaport sahibinin numarası olcak diye bir kaide yok)

Telefon İMEİ: Kaydı yapılacak telefonun İMEİ numarası

Pasaport türü: Kırmızı, yeşil, turuncu, çipli vs gibi türlerden birini seçeceksiniz. Eğer türü ne bilmiyorsanız BTK nın 7/24 destek veren çagrı merkezi var orayı arayıp pasaport numarasını söylediğinizde size türünün ne olduğunu söylüyorlar böyle yapabilrisiniz.

Yurda giriş tahiri: Pasaportun son sayfasında yer alan giriş tarihi

    Bu formu doldurduktan sonra bir sonraki adıma geçebilirsiniz. Sonraki adımda herhangi birşey yapmıyorsunuz az önce girmiş olduğunuz bilgileri onaylayıp onaylamadığınızı soruyor. Onayla butonuna bastıktan sonra işlem tamamlanmıştır.

     Artık telefonunuz e-devlet tarafından geçici olarak kaydedilmiştir. 48 saat sonra telefonunuz kapalıysa açılacaktır.

     Dilerseniz e-devlet tarafından geçici onay ne demek derseniz onuda açıklayayım. Vermiş olduğunuz bilgilerin gerçek olup olmadığı kontrol edilene kadar geçici onayda tutuluyor. Bu incelemede yaklaşık 3 ay sürüyor. İnceleme sırasında bir hata varsa eğer, vermiş olduğunuz telefondan size ulaşılıp eksik yada hatalı olan bilginiz düzeltiliyor.

 Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

 Hayırlı olsun, güle güle kullanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder